Vanha nainen jumppaa tabletin ääressä.

Voimaa etäjumpasta -toiminta edistää iäkkäiden digiosallisuutta

Iäkkäiden digitaidot ja -motivaatio ovat aiheina taas pinnalla, kun vietämme Vanhustenviikkoa. Vaikka monien tilastojen valossa on syytä olla huolissaan iäkkäiden digisyrjäytymisestä, kannattaa myös pysähtyä pohtimaan ratkaisuja, joilla sitä voi ehkäistä.

Ikäinstituutti toteutti monivaiheisen Voimaa etäjumpasta -hankekokonaisuuden vuosina 2017–2024. Siihen sisältyi kolmivuotinen toimintamallin pilotointi kuntien ja järjestöjen kanssa, toimintamallin valtakunnallinen levittäminen, toimintamallin levittäminen ja kehittäminen suuren kaupungin kontekstissa Helsingissä sekä työpaketti DigiIN-tutkimuskonsortiossa.

Hankekokonaisuuden aikana olemme oppineet digitalisaatioon liittyvistä haasteista ja ratkaisuista valtavasti yhdessä iäkkäiden ja yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Tabletin käyttö laajeni uutisten seuraamiseen

Hankkeen aloitusvaiheessa kehitettiin etäjumpan toimintamalli, jossa kuntien tai järjestöjen liikunnanohjaajat ohjasivat liikuntaa etäyhteyden päästä. Haja-asutusalueilla asuvat iäkkäät osallistuivat siihen joko kotoa käsin tai isommalla joukolla kylätalolta. Toiminta tuotti uutta tietoa digiasioista, kuten teknologian vaihtoehdoista, digituen järjestämisestä sekä liikunnan ohjaamisesta etäyhteyksillä.

Iäkkäiden omia kokemuksia ja toiveita kuultiin osana toimintamallin rakentamista. Etäjumppa oli lähes kaikille osallistujille mielekäs tapa ylläpitää liikkumiskykyä, ja lähes kaikki oppivat laitteiden käytön.

Kotiin tuotu tablettitietokone ja sen käyttö etäjumpassa madalsivat kynnystä opetella muidenkin sovellusten käyttöä. Hankkeen aikana ikäihmiset rohkaistuivat kokeilemaan laitetta esimerkiksi uutisten seuraamisessa.

Iäkkäiden omien kokemusten keräämisen lisäksi heidän liikkumiskykynsä muutosta mitattiin toimintakykytesteillä. Niiden perusteella kotona tehty etäjumppa paransi tai säilytti liikkumiskykyä.

Ikääntyneet kokoontuivat myös etäkatsomoihin

Rakensimme hankkeessa myös toimintamallin, jota testattiin ja jonka pohjalta koulutettiin sekä ammattilaisia että vapaaehtoisia. Myöhemmässä vaiheessa toimintamalliin tuotiin mukaan etäkatsomoiden kehittäminen, koska sille näytti olevan suurta tilausta. Tätä tehtiin muiden muassa Helsingissä yhdessä järjestöjen ja kaupungin toimijoiden kanssa.

Etäkatsomoissa iäkkäät osallistuvat liikuntaharjoitteluun yhteisessä isommassa tilassa, jossa etäyhteyden järjestää iäkkäiden puolesta esimerkiksi kunnan tai järjestön työntekijä tai vapaaehtoinen.

Toimintamallin kehittämisen keskelle osui koronapandemia, jonka myötä teknologiavaihtoehdot laajenivat ja monissa kunnissa etäohjaus tuli osaksi liikunnanohjaajien työtä. Ikäinstituutin koulutuksista ja jumppavideoista oli siinä kohtaa suuri apu.

Viisi vinkkiä iäkkäiden digiosallisuuden tukemiseen

Samaan aikaan hanketyön kanssa toteutimme DigiIN-tutkimuskonsortiossa tutkimusta Voimaa etäjumpasta -toimintamallin jalkautumisesta ja juurtumisesta. Tutkimushanketta tehtiin irrallaan varsinaisesta hanketyön implementaatiosta vuosina 2019–2024.

Olemme saaneet olla aitiopaikalla iäkkäiden toimintakykyä tukevassa työssä, joka on hyödyntänyt digin mahdollisuuksia ennakkoluulottomasti. Monen vuoden työ on tuottanut hedelmää.

Keskeiset hanketyöstä ja tutkimuksista oppimamme viestit tulevaan työhön iäkkäiden digiosallisuuden tukemiseksi ovat:

  1. Jos iäkkäiden halutaan käyttävän teknologiaa, sisällön on oltava mielekästä ja toteutuksen riittävän yksinkertainen. Mielekäs sisältö tarkoittaa myös sitä, että se ratkaisee oikean elämän ongelman, esimerkiksi varmistaa kaukana keskustasta asuville pääsyn mukaan harrastukseen.
  2. Digitaidot eivät riipu iästä ja hyvinkin iäkkäät pystyvät oppimaan uutta. Digituen antamiseen täytyy kuitenkin varautua.
  3. Kun etäjumpan paikallinen toimintamalli on mahdollisimman yksinkertainen, tekninen toteutus onnistuu helpommin ja toiminta on kustannustehokasta.
  4. Kunnissa kannattaa pohtia, millaisia asenteita iäkkäiden digipalveluiden käyttöön liittyy. Käytännön työntekijöillä ja päätöksentekijöillä voi olla turhan kielteisiä ennakkoasenteita, mikä estää helppojenkin kokeilujen aloittamisen.
  5. Etäjumppa voi juurtua osaksi tavanomaista liikuntatarjontaa. Muutostilanteiden yli pääseminen vaatii kuitenkin toteutuksesta vastaavilta tahoilta sitoutumista ja joustavuutta.

Kirjoittajat

Katja Borodulin ja Sonja Iltanen
Ikäinstituutti

Viitteet

Etäjumppa onnistuu järjestöiltä. Tiiviisti tutkimuksesta 1/2021. Ikäinstituutti, 2021. 8.10.2024.

Etäjumppa tuo terveysliikunnan lähelle. Tiiviisti tutkimuksesta 1/2020. Ikäinstituutti, 2020. 8.10.2024.

Iltanen, Sonja, Borodulin Katja, Saloranta, Eerika, Taipale, Sakari, Topo Päivi, 2024. Iäkkäiden etäohjattu liikunta – Implementaatiota edistävät ja vaikeuttavat tekijät kunnissa. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti, hyväksytty julkaistavaksi.

Iltanen, Sonja ja Topo Päivi, 2022. Iäkkäiden etäjumppa kunnissa koronapandemian aikaan. Gerontologia 36(1).

Voimaa etäjumpasta itseopiskelumateriaali 2024. 8.10.2024.