Elämme poikkeusaikaa. Koronatilanteen vuoksi yli 70-vuotiaiden on pysyteltävä turvallisen etäisyyden päässä muista ihmisistä. Monille aktiivisille eläkeikäisille liikuntaryhmien peruminen koko keväältä on varmasti vaikea paikka.
Pika-apua tilanteeseen tarjoavat Ikäinstituutin jumppavideot, jotka on suunnattu iäkkäille. Puolen tunnin jumppaohjelmilla voi pitää kuntoa yllä. Lyhyemmät Kunnon eväät -videot taas vievät virtuaalimatkalle ympäri Suomen ja tarjoavat tervetullutta vaihtelua päivään.
Kunnilla ja järjestöillä on nyt hyvä hetki kokeilla teknologiaa iäkkäiden liikunnassa. Videoita tai live-lähetyksiä voi jakaa vaikkapa omissa somekanavissa.
Oppeja kaksivuotisesta kokeilusta seitsemän kunnan kanssa
Ikäinstituutin Virtuaalisesti voimaa vanhuuteen -hankkeessa kehitettiin kahden vuoden ajan etäjumppaa yhdessä seitsemän kunnan kanssa. Silloin tavoitteena oli saada jumppaa tarjolle kaikille asuinseudusta riippumatta, mutta nyt etäjumpat ovat tarpeen enemmän kuin koskaan.
Kokeiluihin osallistuneet etäjumppaajat olivat pääosin yli 75-vuotiaita, joiden toimintakyky oli alkanut heikentyä. He asuivat kotona ilman säännöllisiä palveluita.
Kokeilujen perusteella suosittelemme toimintamallia, johon kuuluu etäjumppalähetyksiä ja itsenäistä harjoittelua videoiden avulla. Kun jumppakertoja tulee ainakin kaksi viikossa, iäkkäiden toimintakyky pysyy yllä tai jopa kohenee.
Poikkeuksellinen eteneminen: kehittämisestä tutkimukseen
Yleensä käytännön sovelluksiin päästään pitkän tutkimustyön jälkeen, mutta Ikäinstituutissa päätimme lähestyä iäkkäiden etäjumppaa toisin päin: etenemme kehittämishankkeesta tutkimustyöhön.
Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen olemme nyt siirtyneet tutkimustyöhön. Seuraamme etäjumppahankkeeseen osallistuneita pilottikuntia vuoteen 2022 asti. Seurantatutkimus valottaa, millaiset rakenteelliset ja kulttuuriset tekijät auttavat etäjumppaa juurtumaan paikallisesti – tai mikä estää sen.
Kehittämishankkeen ansiosta voimme tarjota nyt toimintamallin tukimateriaaleineen kunnille ja järjestöille. Toimintamalli on kokeiltu käytännössä ja kehitetty arviointitiedon pohjalta. DigiIN-seurantatutkimuksessa taas saamme pyytämättä ja yllättäen tietoa etäjumpan jatkumisesta koronaepidemian kaltaisessa poikkeustilanteessa.
Etäjumppaa jatkossakin
Akuutti koronakriisi menee jossain vaiheessa ohi, mutta etäjumpan tarve säilyy. Suomessa on paljon iäkkäitä, joiden on vaikea päästä jumppapaikalle. Iäkkään kunto voi olla sellainen, että jumpan vielä jaksaa, mutta ei matkoja. Kotoa voi myös olla pitkä matka asutuskeskukseen ja julkinen liikenne kulkee harvakseltaan tai ei ollenkaan.
Kun etäjumppa yksisuuntaisena alkaa tuntua tutulta, kannattaa kokeilla vuorovaikutteisia etäjumppalähetyksiä. Niiden järjestäminen vaatii hieman enemmän suunnittelua, mutta ne ovat aito mahdollisuus päästä mukaan ryhmäliikuntaan. Suunnittelussa auttaa Voimaa etäjumpasta -opas.
Vahva motivaatio kannustaa iäkkäitä oppimaan
Kun ihmiset saavat taas tavata toisiaan vapaasti, kannattaa panostaa digiopastukseen.
Hankkeessamme etäjumppaajat oppivat käyttämään teknologiaa – myös kaikkein iäkkäimmät, yli 90-vuotiaat naiset ja miehet, joilla ei ollut aiempaa kokemusta kosketusnäytöllisistä laitteista tai videopuheluista. He tarvitsivat kuitenkin digiopastusta.
Jumppaajat kertoivat haluavansa asua kotona mahdollisimman pitkään ja halusivat siksi liikkua. Liikkuminen taas oli tälle joukolle mahdollista vain teknologian avulla esimerkiksi pitkien etäisyyksien ja heikentyneen toimintakyvyn vuoksi.
Tämä on hyvä muistutus kehittäjille ja tutkijoille: Iäkkäät oppivat digitaitoja, kun oma motivaatio on riittävän vahva.