Suomen hallitus haluaa ohjelmansa mukaan ehkäistä digisyrjäytymistä, huomioida eri käyttäjäryhmien tarpeet ja varmistaa digitaalisten ratkaisujen helppokäyttöisyyden. DigiIN-hankkeessa olemme haastatelleet julkisten digipalveluiden kehittäjiä, palvelumuotoilijoita ja saavutettavuusasiantuntijoita. Heidän mukaansa koko väestölle suunnittelu ja eri käyttäjäryhmien tarpeiden huomioiminen on käytännössä haastavaa. Käyttäjäryhmiä on paljon, tietoa heidän haasteistaan ja tarpeistaan tarvitaan lisää, käyttäjiä on työlästä löytää osallistumaan suunnitteluun eikä johtokaan aina tue työtä.
DigiIN-hankkeessa olemme tutkineen eri käyttäjäryhmiä kuten maahanmuuttajia, ikäihmisiä, lievästi kehitysvammaisia, työttömiä, vankilasta vapautuvia ja mielenterveyskuntoutujia ja heidän kokemuksiaan digipalveluista. Ryhmiä on siis paljon, mutta tutkimustulosten mukaan koko väestölle suurimpana haasteena ja esteenä ovat kognitiviiset haasteet – digipalvelut ovat liian monimutkaisia ja kömpelöitä, ja kapulakielen sijaan toivotaan selkeää kieltä.
Olemme nyt koonneet DigiIN-tutkimushankkeen kymmenien tutkimusten pohjalta vinkkejä, miten erilaiset käyttäjäryhmät voidaan huomioida, kun suunnitellaan digitaalisia sosiaali- ja terveyspalveluja koko väestölle. Kaikkea tietoa on haastavaa pukea yleispäteviksi suunnitteluohjeiksi, kun digipalveluitakin on erilaisia. Toivomme kuitenkin, että vinkit herättäisivät tietoisuutta kaikille suunnittelun tärkeydestä ja tietoa siitä, miten eri käyttäjäryhmien tarpeita voidaan huomioida ja digipalveluiden käytettävyyttä parantaa.
Kiitämme Evantiaa, joka on tuottanut ohjeistukseen neuvoja selkeään kieleen; aihe, joka nousee esille lähes joka tutkimuksessa.
Vinkit tarjoavat suunnittelijoille myös mahdollisuuden tavoittaa oikeita käyttäjiä osallistumaan digipalveluiden suunnitteluun. Kiitokset tästä Vanhustyön keskusliitolle ja Kehitysvammatuki 57 ry:lle. Käyttäjillehän osallistuminen suunnitteluun tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa digipalveluihin ja auttaa meitä kaikkia niiden käytössä. Ota yhteyttä, jos yhteisösi haluaa mukaan!
Lisätiedot
Suunnitteluohjeistus (Aalto-yliopisto)
Sari Kujala
Vanhempi yliopistonlehtori
Aalto-yliopisto
etunimi.sukunimi@aalto.fi