Mielenterveysalan ammattilaisten kokemuksia järjestelmien käytettävyydestä selvitetty

Väitöskirjatutkija Saija Simola Aalto-yliopistosta haastatteli 21 mielenterveysalan ammattilaista Suomessa alkuvuodesta 2023 NORDeHEALTH- ja DigiIN-hankkeiden yhteistyönä.

Haastattelujen tarkoituksena oli selvittää mielenterveysalan ammattilaisten kokemuksia liittyen kirjauksiin ja sähköisten järjestelmien käytettävyyteen.

”Alustavien tulosten mukaan haastateltavat kokivat haasteita ja turhautumista järjestelmien käytössä järjestelmästä riippumatta. Psykiatrisen puolen kirjaukset eroavat somaattisista kirjauksista eikä niitä osata aina huomioida sähköisissä järjestelmissä”, kertoo Saija Simola.

Ammattilaiset kokivat kirjausten näkymisen potilaille hyväksi ja myös potilaan oikeutena. Näin potilaalla on mahdollista esimerkiksi korjata kirjauksiin liittyviä virheitä. Kirjausten uskotaan myös auttavan potilasta muistamaan paremmin hoidon kulkua.

Haasteina nähtiin tilanteet, joissa kirjausten lukemisesta voi olla potilaalle haittaa hoidon kannalta.

Haastateltavien joukossa oli lääkäreitä: psykiatreja, erikoistuvia sekä muuten työssään mielenterveyspotilaiden kanssa toimivia. Lisäksi haastateltiin psykologeja, sairaanhoitajia sekä lääketieteen kandidaatteja. Haastatteluista kuusi toteutettiin yhteistyössä HUS:n kanssa. Hoitajia löydettiin haastateltavaksi myös yhteistyössä Tehyn kautta. Haastateltavia oli ympäri Suomea.

Tulokset julkaistaan tutkimusartikkelina ensi vuoden aikana.

Saija Simola
Väitöskirjatutkija
Aalto-yliopisto
etunimi.sukunimi@aalto.fi